Kierownik zadania: prof dr hab. Magdalena Frąc
Zespół: dr hab. Anna Siczek, dr Agata Gryta, dr Marta Oleszek, dr Karolina Oszust, dr inż. Jacek Panek, dr Giorgia Pertile, mgr inż. Marta Klimczyk – SD, mgr inż. Dominika Malarczyk – SD, mgr inż. Dominika Matczuk – SD, mgr Mateusz Mącik – SD, mgr inż. Michał Pylak – SD, mgr Karolina Tyśkiewicz, mgr inż. Sylwia Wójcik
Współpraca: prof. dr hab. Jerzy Lipiec, prof. dr hab. Artur Zdunek, dr hab. Jolanta Cieśla, dr hab. inż. Justyna Cybulska, prof. IA PAN, czł. AMU PAN, dr hab. Artur Nosalewicz, prof. IA PAN, dr hab. Monika Szymańska-Chargot, prof. IA PAN, dr Agata Leszczuk, mgr Magdalena Drobek – SD
Celem zadania jest opracowanie rozwiązań biotechnologicznych dla biogospodarki zapewniających recykling, funkcjonalność i zagospodarowanie odpadów owocowo-warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zrównoważonego rolnictwa.
Tematyka zadania wpisuje się w obszar biogospodarki, łącząc produkcję, przetwarzanie i zagospodarowanie zasobów roślinnych pochodzenia biologicznego z wytworzeniem nowych bioproduktów. Kompleksowe podejście do problemu sprawia, że badania z jednej strony będą obejmowały wykorzystanie odnawialnych surowców z produkcji roślinnej, dając nowe możliwości ich wykorzystania, z drugiej zaś będą uwzględniały niwelowanie negatywnego oddziaływania produkcji na środowisko poprzez odpowiednie zagospodarowanie odpadów oraz monitoring jakości środowiska.