|
Zakład i laboratorium
Zakład: Zakład Mikrostruktury i Mechaniki Biomateriałów
Zainteresowania
Zainteresowania naukowe:
- spektroskopia FTIR
- spektroskopia Ramana
- mikroskopia Ramana
- chemometria
- struktura polisacharydów
- celuloza
- nanoceluloza
- ściana komórkowa roślin
Inne informacje
Uzyskane stopnie naukowe:
- 2016 Dr habilitowany nauk rolniczych w zakresie agronomii, Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN w Lublinie
Tytuł osiągnięcia naukowego pt.: „Zastosowanie metod spektroskopii oscylacyjnej w badaniach polisacharydów ściany komórkowej roślin” - 2010 Dr nauk fizycznych
Wydział Matematyki, Fizyki i Informatyki, Instytut Fizyki, UMCS w Lublinie
Tytuł pracy: „Metody wytwarzania i detekcji nanostruktur srebra” - 2004 Mgr fizyki
Wydział Matematyki, Fizyki i Informatyki, Instytut Fizyki, UMCS w Lublinie
Tytuł pracy: „ Algorytmy i logiki kwantowe”
Praca zawodowa
- od 2018 – kierownik Zadania badawczego pt.” Badanie oddziaływań cząstek z powierzchnią celulozy” w Działalności Statutowej IA PAN
- od 2017 – profesor nadzwyczajny, Instytut Agrofizyki, Polska Akademia Nauk, Lublin, Polska
- 2014 – 2017 – Assistant Professor, Institute of Agrophysics, Polish Academy of Sciences, Lublin, Poland
- 2011 – 2014 – adiunkt, Instytut Agrofizyki, Polska Akademia Nauk, Lublin, Polska
- 2010-2011 pracownik inżynieryjny, Instytut Agrofizyki, Polska Akademia Nauk, Lublin, Polska
- 2005 – 2010 – słuchacz studiów doktoranckich, Uniwersytet Marii Curie – Skłodowskiej, Wydział Fizyki, Matematyki i Informatyki, Lublin, Polska
- 2004 – 2005 – asystent, Instytut Fizyki, Politechnika Lubelska, Lublin, Polska
Projekty:
KIEROWNIK
- Badania in vitro oddziaływań polisacharydów w celu zrewidowania istniejących modeli budowy roślinnej ściany komórkowej OPUS 15 NCN, 2019-2022;
- Opracowanie metody wytwarzania biodegradowalnego nanokompozytu na bazie nanocelulozy uzyskanej z odpadu owocowo-warzywnego. LIDER NCBR, 2016 -2018;
- Badania nad zmianami w strukturze mikrofibryli celulozowych i ich uporządkowania w roślinnej ścianie komórkowej oraz ich wpływ na właściwości mechaniczne ścian komórkowych w czasie rozwoju, dojrzewania i przechowywania owoców. Sonata NCN, 2011-2014
WYKONAWCA
- Detekcja mechanicznych i chorobowych uszkodzeń jabłek za pomocą czasoprzestrzennej analizy biospecklowych obrazów interferencyjnych. IUVENTUS PLUS MNSiW, IP2014 023773, 2014 – 2016.
- Nowy teksturotwórczy dodatek do żywności na bazie odpadowych surowców przemysłu owocowo-warzywnego. LIDER NCBR, 2011-2014.
- Spektroskopia mechaniczna AFM amorficznych i krystalicznych form celulozy w środowisku biopolimerów ścian komórkowych. IUVENTUS PLUS MNSiW, IP2010 005770, 2011-2012.
Udzielone patenty:
P.420890 z dnia 17.03.2017 Sposób otrzymywania nanocelulozy z odpadu owocowego, membrany celulozowe oraz sposób otrzymywania membran nanocelulozowych. Szymańska-Chargot M., Chylińska M., Farooq M.. Dnia 27.05.2019 Urząd Patentowy RP wydał decyzję o udzieleniu patentu na powyższy wynalazek.
Staże i kursy
- Staże w ramach projektu SIMS (Science Infrastructure Management Support) (Wsparcie zarządzania infrastrukturą badawczą, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju) sierpień-wrzesień 2014 (Fraunhofer Society – Technical University of Dresden (Dresden) oraz Fraunhofer MOEZ & IZI (Leipzig), IBM T.J. Watson Research Center in Yorktown Heights oraz w Somers, USA)
- stypendium DAAD: Instytut Chemii Fizycznej, Uniwersytet Friedricha Schillera w Jenie, luty – marzec 2014, opiekun: Jürgen Popp/Michael Schmitt i Petra Rösch; temat badań: Observation of changes in cell wall of fruits and/or vegetables during development and ripening. (Raman microscope)
- Praktyczne i teoretyczne szkolenia w ramach projektu SIMS: Strategia, Zarządzanie projektami, HR oraz Komercjalizacja (każde ok. 16 h)
- Szkolenie: „Statistica: kurs podstawowy”, StatSoft, 2011, Kraków,
- Studia Podyplomowe „Menedżer projektów badawczych – studia podyplomowe dla pracowników jednostek naukowych”, grudzień 2010 – grudzień 2011, Lublin
- Szkolenie z technik próżniowych Polskiego Towarzystwa Próżniowego pod patronatem międzynarodowej Unii IUVSTA (International Union for Vacuum Science, Technology and Application), 1-3 czerwca 2006 Kraków
- Udział w Letnim Uniwersytecie Fizyki pod tytułem „Energia dla Europy. Fizyka cykli energetycznych” („Energy for Europe. Physics of Energy Cycles”) 7-14 lipca 2002, Strasbourg, Francja,
Nagrody i wyróżnienia
- Wyróżnienie Wydziału II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN dla Zespołu Naukowego z Instytutu Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego PAN: Prof. Dr hab. Artura Zdunka, Dr hab. inż. Justyna Cybulskiej, Dr hab. Moniki Szymańskiej-Chargot, Dr inż. Piotra Pieczywka, Dr Moniki Chylińskiej, Prof. Dr hab. Małgorzaty Lekkiej za cykl prac pt. Zmiany architektury makromolekularnej ścian komórkowych owoców i warzyw podczas dojrzewania (2018)
- Nagroda za najlepszy projekt współorganizatorów w ramach XII Lubelskiego Festiwalu Nauki „Nauka drogą do Nobla” 19-25 września 2015, za projekt zatytułowany: „Detektyw w kuchni” Kierownik: dr Monika Szymańska-Chargot; Organizatorzy: mgr Monika Chylińska, mgr inż. Joanna Mierczyńska, mgr Arkadiusz Kozioł, dr inż. Piotr M. Pieczywek
- Stypendium dla najlepszych doktorantów w przyznane przez Dziekana Wydziału Matematyki, Fizyki i Informatyki, UMCS za bardzo dobre wyniki naukowe (rok akademicki 2008/2009)
- Stypendium Dyrektora IA PAN dla młodych naukowców w 2011 i 2012 r.
Członkostwo w organizacjach:
- Polskie Towarzystwo Biofizyczne (Członek Zarządu Lubelskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Biofizycznego(2014-2019)
Publikacje pracownika
- 2024, A study of the properties of hemicelluloses adsorbed onto microfibrillar cellulose isolated from apple parenchyma, Food Chemistry, 430, 137116, DOI: 10.1016/j.foodchem.2023.137116
- 2024, Insight into structural and chemical profile / composition of powdered enamel and dentine in different types of permanent human teeth, Micron, Volume 179, 103608; DOI: 10.1016/j.micron.2024.103608
- 2024, A determination of the composition and structure of the polysaccharides fractions isolated from apple cell wall based on FT-IR and FT-Raman spectra supported by PCA analysis, Food Hydrocolloids, 150, 109688, DOI: 10.1016/j.foodhyd.2023.109688
- 2024, Multimodal Spectroscopic Studies to Evaluate the Effect of Nod-Factor-Based Fertilizer on the Maize (Zea mays) Stem, Applied Spectroscopy, DOI: 10.1177/00037028241239358
- 2024, The modified activity of prolyl 4 hydroxylases reveals the effect of arabinogalactan proteins on changes in the cell wall during the tomato ripening process, Frontiers in Plant Science, 15, DOI: 10.3389/fpls.2024.1365490
- 2024, Smart food packaging – pH responsive biocomposites, 23rd International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2024”; Lublin, Poland, 23-24 maja 2024 r., str. 77-78
- 2024, Degree of acetylation of plant cell wall polysaccharides during apple ripening and storage, 23rd International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2024”; Lublin, Poland, 23-24 maja 2024 r., str. 117-118
- 2024, Laserowa interferometria plamkowa do wykrywania zmian strukturalnych w piankach (nanoceluloza-surfaktant), VIII Sympozjum Inżynierii Żywności, Warszawa, 1-3 lipca 2024 r., 73-73
- 2024, The self-assembly of onion water-soluble polysaccharides in salt solutions, 7th Doctoral Students Conference „Four Elements - Contemporary Issues in Life Sciences” Warsaw University of Life Sciences Institute of Agrophysics, Polish Academy of Sciences Online conference, Warszawa, 11.12.2024 r.,
- 2024, Functional, physicochemical properties of sodium carbonate-soluble polysaccharides from the bulbs and foliage leaves of yellow and red onion, Scientific Reports , 14: 26349; DOI: 10.1038/s41598-024-77936-z
- 2023, Influence of pectin and hemicelluloses on physical properties of bacterial cellulose, Food Chemistry, 429:136996. DOI:10.1016/j.foodchem.2023.136996
- 2023, Structural Properties of Water-Soluble Cell-Wall Polysaccharides of Two Varieties of Onion, 22nd International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2023”; Gödöllő, Hungary, 15-16 czerwca 2023 r., , str. 48-48
- 2023, Spectroscopic Studies of Cell Wall Polysaccharides of Apple at Different Stages of Development, 22nd International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2023”; Gödöllő, Hungary, 15-16 czerwca 2023 r.,, str. 56-56
- 2023, Structure of cell wall polysaccharides in relations to apple development, XVI Plant Cell Wall Meeting, Málaga, 18-22 czerwca 2023 r., PD27., 220
- 2023, Evaluation of physical properties of bacterial cellulose modified with pectin and hemicelluloses, XVI Plant Cell Wall Meeting, Málaga, 18-22 czerwca 2023 r., PC4., 273
- 2023, The adsorption of different plant cell wall polysaccharides on aplle microfibrillar cellulose, XVI Plant Cell Wall Meeting, Málaga, 18-22 czerwca 2023 r., PC9., 278
- 2023, Interactions between non-cellulosic plant cell wall polysaccharides and cellulose emerging from adsorption studies, Cellulose, DOI: 10.1007/s10570-023-05442-y
- 2023, Aggregation Index as an indicator of a gel point, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 33-33
- 2023, Spectroscopic studies of the structure and distribution of apple cell wall polysaccharides at different developmental stage, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 39-39
- 2023, Cell wall polysaccharides effect on structural, mechanical, thermal and water sorption properties of bacterial cellulose hydrogels, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 114-114
- 2023, The adsorption of different polysaccharide fractions on apple microfibrillar cellulose, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 132-132
- 2023, The impact of in situ modification with divalent metal ions on physical properties of BC-Pectin films, 14th International Conference on Agrophysics (ICA 2023); Lublin, Polska, 11-13 września 2023 r., 144-144
- 2023, Modifications of bacterial cellulose by in situ biosynthesis withp pectin and hemicelluloses, 8th International Polysaccharide Conference, epnoe GRAZ 2023 Austria, 17-22 September 2023 r., S9-P4, 316-317
- 2023, Charakterystyka materiału ściany komórkowej organu spichrzowego i liści asymilacyjnych Allium cepa L. z zastosowaniem spektroskopii w podczerwieni, XXVIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz nad Wisłą, 25-26 maja 2023 r., 20-20
- 2023, Zmiany stopnia O-acetylacji polisacharydów niecelulozowych podczas rozwoju i dojrzewania jabłek, Warsztaty dla Młodych Badaczy, Lublin, 30.11-01.12.2023 r., 14-14
- 2023, Wpływ adsorpcji wybranych flawonoidów na strukturę i właściwości biokompozytów na bazie mikrofibrylarnej celulozy i nanocelulozy, VI Konferencja Doktorantów pt.: „Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu”, Warszawa-Lublin, online, 14.12.20223 r., 37-38
- 2023, Badania spektroskopowe polisacharydów niecelulozowych ściany komórkowej jabłek, VI Konferencja Doktorantów pt.: „Cztery Żywioły – współczesne problemy w naukach o życiu”, Warszawa-Lublin, online, 14.12.20223 r., 41-41
- 2022, Recent advances in interactions between polyphenols and plant cell wall polysaccharides as studied using an adsorption technique, Food Chemistry, 373, 131487, str. 1-11, DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.131487
- 2022, The Influence of High-Intensity Ultrasonication on Properties of Cellulose Produced from the Hop Stems, the Byproduct of the Hop Cones Production, Molecules, 27(9), 2624 str. 1-14, DOI: 10.3390/molecules27092624
- 2022, Effect of chemical structure of selected phenolic acids on the structure of gluten proteins, Food Chemistry, 389.1339109, str 1-9, DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133109
- 2022, Microencapsulated Red Powders from Cornflower Extract—Spectral (FT-IR and FT-Raman) and Antioxidant Characteristics, Molecules, 23. 3094, str. 1-12, DOI: 10.3390/molecules27103094
- 2022, The effect of high humidity hot air impingement blanching on the changes in cell wall polysaccharides and phytochemicals of okra pods, Journal of the Science of Food and Agriculture, DOI: 10.1002/jsfa.11949
- 2022, Modification of the cell wall polysaccharides and phytochemicals of okra pods by cold plasma treatment, Food Hydrocolloids, 131. 107763, str. 1-10; DOI: 10.1016/j.foodhyd.2022.107763
- 2022, Effect of fluorescence dyes on wet gluten structure studied with fluorescence and FT-Raman spectroscopies, Food Hydrocolloids, Vol. 131; 107820; DOI: 10.1016/j.foodhyd.2022.107820
- 2022, FT-IR and FT-Raman fingerprints of flavonoids – A review, Food Chemistry, Vol. 393; 133430; DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.133430
- 2022, GLUTEN NETWORK AGGREGATION INDUCED BY SELECTED PHENOLIC ACIDS STUDIED BY FT-RAMAN SPECTROSCOPY, 21th International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2022”; 30-31.05.2022, str. 54-55
- 2022, INFLUENCE OF THE FLAVONOIDS ADDITION ON THE STRUCTURE AND PROPERTIES OF MICROFIBRILLAR CELLULOSE AND NANOCELLULOSE-BASED COMPOSITES, 21th International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2022”; 30-31.05.2022, str. 56-57
- 2022, ADSORPTION IN INVESTIGATION OF CELLULOSE INTERACTION WITH OTHER POLYSACCHARIDES, 21th International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2022”; 30-31.05.2022, str. 83-84
- 2022, Phenolic acids-induced aggregation of gluten proteins. Structural analysis of the gluten network using FT-Raman spectroscopy, Journal of Cereal Science, vol. 107; DOI: 10.1016/j.jcs.2022.103503
- 2022, Zastosowanie kompozytów celulozy bakteryjnej i polisacharydów ścian komórkowych do enkapsulacji mikroorganizmów pożytecznych, 64. Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego; Lublin,11-16.09.2022, str. 416
- 2022, Soluble Extracellular Polymeric Substances Produced by Parachlorella kessleri and Chlorella vulgaris: Biochemical Characterization and Assessment of Their Cadmium and Lead Sorption Abilities, Molecules, 27(21),7153, str. 1-10. DOI: 10.3390/molecules27217153
- 2022, Dynamiczne rozpraszanie światła laserowego w badaniach procesu żelowania pektyny ściany komórkowej owoców gruszy, XXVII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne; Kazimierz nad Wisłą 26-27.05.2022, str. 6
- 2022, Właściwości fizkochemiczne polisacharydów ściany komórkowej czarnej rzodkwi, 64. Zjazd Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Lublin, 11-16.09.2022, str. 536
- 2022, Badania adsorpcji wybranych hemiceluloz i pektyn na celulozie mikrofibrylarnej, Warsztaty dla młodych badaczy, Lublin, 28-29.11.2022, str. 22
- 2022, Changes in the gluten network structure and antioxidant properties induced by hydroxycinnamic acid derivatives supplementation, 20th ICC Conference 2022 “Future Challenges for Cereal Science and Technology”; Vienna, Austria, 5-7.07.2022 , str. 97
- 2022, Changes within gluten network after supplementation with selected phenolic acids, 1st International PhD Student's Conference at the University of Life Sciences in Lublin: Environment-Plant-Animal-Product (ICDSUPL); Lublin 26.04.2022, DOI: 10.24326/ICDSUPL1.T014
- 2022, Model studies of adsorption of non-cellulosic polysaccharides on microfibrillar cellulose, IPSC 2022 - International Plant Spectroscopy Conference; Nantes, France, 12-15.09.2022 ,
- 2021, Spectroscopic, mineral, and antioxidant characteristics of blue colored powders prepared from cornflower aqueous extracts, Food Chemistry, 346,128889, str. 1-9, DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128889
- 2021, Polymers Sorption Properties towards Photosynthetic Pigments and Fungicides, Materials, 14(8), 1874; DOI: 10.3390/ma14081874
- 2021, Development of New Gluten-Free Maize-Field Bean Bread Dough: Relationships Between Rheological Properties and Structure of Non-Gluten Proteins, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, Vol. 71, No. 2, pp. 161–175; DOI: 10.31883/pjfns/135800
- 2021, Cadmium and lead adsorption on microalgal exopolysaccharide, 20th International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2021”, Lublin 18 maja 2021 r., str. 46
- 2021, Influence of the phenolic acids addition on the structure and properties of microfibrillar cellulose and nanocellulose-based composites, 20th International Workshop for Young Scientists „BioPhys Spring 2021”, Lublin 18 maja 2021 r., str. 62
- 2021, Plasmodiophora brassicae-Triggered Cell Enlargement and Loss of Cellular Integrity in Root Systems Are Mediated by Pectin Demethylation, Frontiers in Plant Science, DOI: 10.3389/fpls.2021.711838
- 2021, Green Synthesis of Silver Nanoparticles Using Natural Extracts with Proven Antioxidant Activity, Molecules, 26(16), 4986, str. 1-21; DOI: 10.3390/molecules26164986
- 2021, Structural properties of diluted alkali-soluble pectin from Pyrus communis L. in water and salt solutions, Carbohydrate Polymers, 273,118598, str. 1-11, DOI: 10.1016/j.carbpol.2021.118598
- 2021, Multimodal Spectroscopic Imaging of Pea Root Nodules to Assess the Nitrogen Fixation in the Presence of Biofertilizer Based on Nod-Factors, International Journal of Molecular Sciences, 22, 12991, str. 1-19, DOI:10.3390/ijms222312991
- 2021, Badania adsorpcji polisacharydów niecelulozowych na celulozie mikrofibrylarnej, jako przykład oddziaływań międzyfazowych występujących w roślinnej ścianie komórkowej, IV. Konferencja Doktorantów „Cztery Żywioły - współczesne problemy w naukach o życiu”, 14.12.2022 r., Lublin, Polska,, str. 26
- 2021, Gelling ability of diluted alkali-soluble pectin from pear fruit determined using the physicochemical and optical indices, 13th International Conference on Agrophysics: Agriculture in changing climate 15-16 November 2021, Lublin, Poland, str. 44
- 2021, Sorption capacity of exopolysaccharide synthesized by Parachlorella kessleri, 13th International Conference on Agrophysics: Agriculture in changing climate 15-16 November 2021, Lublin, Poland, str. 82
- 2021, An interaction of pear pectin with the materials of food packages – the physicochemical studies, 13th International Conference on Agrophysics: Agriculture in changing climate 15-16 November 2021, Lublin, Poland, str. 96
- 2021, Changes in the secondary and tertiary structure of gluten network influenced by ferulic and caffeic acid supplementation, 13th International Conference on Agrophysics: Agriculture in changing climate 15-16 November 2021, Lublin, Poland, str. 130
- 2021, Influence of the phenolic acids addition on the structure and properties of microfibrillar cellulose and nanocellulose-based composites, 13th International Conference on Agrophysics: Agriculture in changing climate 15-16 November 2021, Lublin, Poland, str. 137
- 2021, Interactions between non-cellulosic polysaccharides and microfibrillar cellulose in the plant cell wall, 13th International Conference on Agrophysics: Agriculture in changing climate 15-16 November 2021, Lublin, Poland, str. 168
- 2021, Sorpcja jonów kadmu i ołowiu przez egzopolisacharyd syntetyzowany przez Parachlorella kessleri, WARSZTATY DLA MŁODYCH BADACZY, 25 października, Lublin, Polska, str. 9
- 2021, Określenie zmian struktury sieci glutenowej po suplementacji kwasem 4-hydroksybenzoesowym oraz p-kumarowym, WARSZTATY DLA MŁODYCH BADACZY, 25 października, Lublin, Polska, str.12
- 2021, Wpływ dodatku kwasów fenolowych na strukturę i właściwości kompozytów na bazie mikrofirbrylarnej celulozy oraz nanocelulozy, WARSZTATY DLA MŁODYCH BADACZY, 25 października, Lublin, Polska, str. 14
- 2020, Effect of moisturizing pre-treatment of dietary fibre preparations on formation of gluten network during model dough mixing – A study with application of FT-IR and FT-Raman spectroscopy, LWT - Food Science and Technology, 121(108959), DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108959
- 2020, Evaluation of Nanocomposite Made of Polylactic Acid and Nanocellulose from Carrot Pomace Modified with Silver Nanoparticles, Polymers, 12(4), 812; DOI: 10.3390/polym12040812
- 2020, FT-Raman and FT-IR studies of the gluten structure as a result of model dough supplementation with chosen oil pomaces, Journal of Cereal Science, 93; DOI: 10.1016/j.jcs.2020.102961
- 2020, Effect of cinnamic acid and its derivatives on structure of gluten proteins – A study on model dough with application of FT-Raman spectroscopy, Food Hydrocolloids, 107; DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.105935
- 2020, Upgrading of green waste into carbon-rich solid biofuel by hydrothermal carbonization: The effect of process parameters on hydrochar derived from acacia, Energy, 202; DOI: 10.1016/j.energy.2020.117717
- 2020, Effect of different conditions of synthesis on properties of silvernanoparticles stabilized by nanocellulose from carrot pomace, Carbohydrate Polymers, 245,116513, str 1-9, DOI: 10.1016/j.carbpol.2020.116513
- 2020, Wykorzystanie spektroskopii wibracyjnej do badania związków fenolowych, III Konferencja Doktorantów "Cztery Żywioły - współczesne problemy w naukach o życiu", Warszawa, 18.12.2020, str. 10
- 2019, Hydrothermal carbonization characteristics of sewage sludge and lignocellulosic biomass. A comparative study, Biomass & Bioenergy, 120, str. 166-175, DOI: 10.1016/j.biombioe.2018.11.016
- 2019, Investigation of viscoelastic behaviour of rice-field bean gluten-free dough using the biophysical characterization of proteins and starch: a FT-IR study, Journal of Food Science and Technology-Mysore, 56(3), str. 1316–1327, DOI: 10.1007/s13197-019-03602-2
- 2019, Tailored nanocellulose structure depending on the origin. Example of apple parenchyma and carrot root celluloses, Carbohydrate Polymers, 210, str 186-195, DOI: 10.1016/j.carbpol.2019.01.070
- 2019, Effect of cellulose nanofibrils and nanocrystals on physical properties of concrete, Construction and Building Materials, 223, Str. 1-11, DOI: 10.1016/j.conbuildmat.2019.06.145
- 2019, The effect of harvest date and the chemical characteristics of biomass from Molinia meadows on methane yield, Biomass and Bioenergy, 130,(105391), DOI: 10.1016/j.biombioe.2019.105391
- 2019, Influence of chitosan addition on the mechanical and antibacterial properties of carrot cellulose nanofibre film, Cellulose, 26(18), str.9613-9629, DOI: 10.1007/s10570-019-02755-9
- 2019, Nanocellulose – chitosan interactions in aqueous solutions at different pH conditions, 6th EPNOE International Polysaccharide Conference, 21-25.10.2019,
- 2019, Effect of Eco-Friendly Cellulose Nanocrystals on Physical Properties of Cement Mortars, Polymers, 11(12), 2088; DOI: 10.3390/polym11122088
- 2019, Differences in cellulose structure isolated from apple and carrot tissues, XV Cell Wall Meeting Cambridge UK 7-12 July 2019,
- 2019, Differences in structure of cellulose isolated from fruits and vegetables, 6th EPNOE (European Polysaccharide Network of Excellence) International Polysaccharide Conference, Aveiro, Portugal, 21-25.10.2019 r., str. 344
- 2019, Differences in structure of cellulose isolated from apple and carrot tissues, 6th EPNOE (European Polysaccharide Network of Excellence) International Polysaccharide Conference, Aveiro, Portugal, 21-25.10.2019 r.,
- 2019, Influence of hemicellulose addition on the properties of apple cellulose film, 13th International Conference on Agrophysics: Agriculture in changing climate 15-16 November 2021, Lublin, Poland, str. 182
- 2018, Early detection of fungal infection of stored apple fruit with optical sensors – comparison of biospeckle, hyperspectral imaging and chlorophyll fluorescence, Food Control, 85: 327-338
- 2018, Structural, mechanical and enzymatic study of pectin and cellulose during mango ripening, Carbohydrate Polymers, 196: 313-321
- 2018, Charakterystyka Struktury Molekularnej Celulozy i Nanocelulozy z Zastosowaniem Metod Spektroskopowych, XXV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą 14-15.06.2018 r., str. 24
- 2018, Effect of ultrasonication on physicochemical properties of apple based nanocellulose-calcium carbonate composites, Cellulose, 25(8): 4603-4621
- 2018, An effect of the water loss on the properties of nanocellulose sol, XVI Polish-Ukrainian Symposium "Theoretical and Experimental Studies of Interfacial Phenomena and their Technological Applications, Lublin, 28-31.08.2018 r., str. 162
- 2018, Characterization of cellulose and nanocellulose isolated from fruit and vegetable pomaces, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 43
- 2018, Influence of chitosan addition on properties of nanocellulose composites obtained from carrot, 12th International Conference on Agrophysics: Soil, Plant & Climate, Lublin 17-19.09.2018 r., str. 137
- 2018, Solid-phase extraction using octadecyl-bonded silica modified with photosynthetic pigments from Spinacia oleracea L. for the preconcentration of lead(II) ions from aqueous samples, Journal of Separation Science, 41(15): 3129-3142
- 2018, Characterization of cellulose isolated from fruit and vegetable pomaces, World Polymers Congres MACRO 2018, Cairns, Austria, 1-5.07.2018 r., str. 354
- 2018, Characterization of composites of chitosan and nanocellulose obtained from carrot wastes, World Polymers Congres MACRO 2018, Cairns, Austria, 1-5.07.2018 r., str. 31
- 2018, Molecular structure of cellulose and nanocellulose evaluated by Raman and FTIR spectroscopy, The 26th International Conference on Raman Spectroscopy (ICORS 2018), Jeju, Korea, 26-31.08.2018 r. , str. 1034-1035
- 2018, Methods of biopolymers localization in the fruit cell wall: Raman imaging and immunofluorescense, The 26th International Conference on Raman Spectroscopy (ICORS 2018), Jeju, Korea, 26-31.08.2018 r., str. 786-787
- 2018, Analysis of bone osteometry, mineralization, mechanical and histomorphometrical properties of tibiotarsus in broiler chickens demonstrates a influence of dietary chickpea seeds (Cicer arietinum L.) inclusion as a primary protein source, PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0208921
- 2017, Hydrodynamic cavitation of brewery spent grain diluted by wastewater, Chemical Engineering Journal, 313: 946-956
- 2017, Effect of dietary fibre polysaccharides on structure and thermal properties of gluten proteins – A study on gluten dough with application of FT-Raman spectroscopy, TGA and DSC, Food Hydrocolloids, 69: 410-421
- 2017, Aggregation of gluten proteins in model dough after fibre polysaccharide addition, Food Chemistry, 231: 51-60
- 2017, New bioproducts made of cell wall polysaccharides from fruit and vegetable waste, Annual Report of the Polish Academy of Sciences, str. 23-25
- 2017, Changing of biochemical parameters and cell wall polysaccharides distribution during physiological development of tomato fruit, Plant Physiology and Biochemistry, 119: 328-337
- 2017, Evaluation of pectin nanostructure by atomic force microscopy in blanched carrot, LWT-Food Science And Technology, 84: 658-667
- 2017, Simultaneous influence of pectin and xyloglucan on structure and mechanical properties of bacterial cellulose composites, Carbohydrate Polymers, 174: 970-979
- 2017, Badania nad enzymatyczną i nieenzymatyczną degradacją roślinnej ściany komórkowej, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 12
- 2017, Szybka detekcja porażenia grzybowego owocu jabłoni metodą przestrzennego obrazowania biospeckli, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017, str. 21
- 2017, Charakterystyka celulozy wyizolowanej z wytłoków warzyw i owoców, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 25
- 2017, Otrzymanie nanocelulozy z celulozy wyizolowanej z wytłoków jabłkowych metodą ultradźwiękową, XXIV Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 03-04.07.2017 r., str. 26
- 2017, Isolation and Characterization of Cellulose from Different Fruit and Vegetable Pomaces, Polymers, 9(10): 1-16; DOI: 10.3390/polym9100495
- 2017, Effective phospholipid removal from plasma samples by solid phase extraction with the use of copper (II) modified silica gel cartridges, Journal of Chromatography B-Analytical Technologies in the Biomedical and Life Sciences, 1070: 1-6
- 2017, How pectins and hemicellulose mutually influence mechanical properties of bacterial cellulose membranes, 4th International Conference on Biobased Materials and Composites March, Nantes, France, 29-31.03.2017 , str. 137
- 2017, Isolation and characterization of cellulose fibers from different sources, 4th International Conference on Biobased Materials and Composites March, Nantes, France, 29-31.03.2017 , str. 139
- 2017, How pectins and hemicellulose mutually influence mechanical properties of bacterial cellulose membranes, 7th International IUPAC Conference on Green Chemistry, Moscow, Russia, 2-5.10.2017 ,
- 2017, Isolation of cellulose fibers from fruit and vegetable pomaces, 7th International IUPAC Conference on Green Chemistry, Moscow, Russia, 2-5.10.2017 ,
- 2017, Nanocellulose obtained from cellulose isolated from apple pomace, 7th International IUPAC Conference on Green Chemistry, Moscow, Russia, 2-5.10.2017 ,
- 2016, Revision of adsorption models of xyloglucan on microcrystalline cellulose, Cellulose, 23(5): 2819-2829
- 2016, FT-IR and FT-Raman characterization of non-cellulosic polysaccharides fractions isolated from plant cell wall, Carbohydrate Polymers, 154: 48-54
- 2016, Determination of the Optimum Harvest Window for Apples Using the Non-Destructive Biospeckle Method, Sensors, 16(5), 661; DOI: 10.3390/s16050661
- 2016, Dietary fiber-induced changes in the structure and thermal properties of gluten proteins studied by Fourier Transform-Raman Spectroscopy and Thermogravimetry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64(10): 2094-2104
- 2016, Stabilność termiczna kamieni układu moczowego a ich skład chemiczny i wytrzymałość mechaniczna., XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 22-22
- 2016, Agregacja białek glutenowych w cieście glutenowym indukowana dodatkiem błonników pokarmowych, XXIII Lubelskie Warsztaty Biofizyczne, 24-25 maja 2016, Kazimierz Dolny nad Wisłą, 15-15
- 2016, Raman imaging of changes in the polysaccharides distribution in the cell wall during apple fruit development and senescence, Planta, 243(4): 935-945
- 2016, Charakterystyka celulozy otrzymanej z wytłoków jabłkowych, VIII Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa TYGIEL 2016 "Interdyscyplinarność kluczem do rozwoju", Lublin, 12-13.03.2016 r., str. 248-249
- 2016, Hyperspectral image analysis of Raman maps of plant cell walls for blind spectra characterization by nonnegative matrix factorization algorithm, Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 151: 136-145
- 2016, Characteristics of Relationships Between Structure of Gluten Proteins and Dough Rheology – Influence of Dietary Fibres Studied by FT-Raman Spectroscopy, Food Biophysics, 11(1): 81-90
- 2016, Raman studies of gluten proteins aggregation induced by dietary fibres, Food Chemistry, 194: 86-94
- 2016, Study on dietary fibre by Fourier transform-infrared spectroscopy and chemometric methods, Food Chemistry, 196(2016): 114-122
- 2015, Localization And Characterization Of Plant Cell Wall Polysaccharides By Usage Of Raman Confocal Microscope., 2015, 2.11.
- 2015, Infrared And Raman Spectroscopy As A Tool For Characterization Of Cell Wall Polysaccharides., 2015
- 2015, Influence of dietary fibre on gluten proteins structure – A study on model flour., 2015, 26-26
- 2015, Wykorzystanie mikroskopii Ramana w badaniu składu ścian komórkowych warzyw i owoców., 2015, 31-31
- 2015, Zastosowanie wybranych metod statystycznych w analizie danych spektroskopowych., 2015, 10-10
- 2015, Raman image analysis in the identification of biopolymers in plant cell wall., 2015, 14-15
- 2015, Influence of dietary fibre on gluten proteins structure – a study on model flour with application of FT-Raman spectroscopy., Journal of RAMAN SPECTROSCOPY, 46(3): 309-316
- 2015, Combining FT-IR spectroscopy and multivariate analysis for qualitative and quantitative analysis of the cell wall composition changes during apples development., Carbohydrate Polymers, 115: 93-103
- 2014, Określenie wpływu błonników roślinnych na strukturę białek glutenowych., 2014, 19-19
- 2014, Wykorzystanie widm podczerwieni oraz analiz wielowymiarowych do oceny zmian zawartości polisacharydów ścian komórkowych jabłka., 2014, 26-26
- 2014, Ocena składu chemicznego ścian komórkowych jabłka na podstawie widm podczerwieni oraz analiz wielowymiarowych., NAUKA i PRZEMYSŁ metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości, 2014, (Tom I,): 489-492
- 2014, Zastosowanie spektrometrii ramanowskiej oraz FT-IR w analizie matryc polisacharydowych., NAUKA i PRZEMYSŁ metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości, 2014, (Tom I,): 481-484
- 2014, Klasyfikacja frakcji włókna pokarmowego na podstawie danych spektralnych., NAUKA i PRZEMYSŁ metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości, 2014, (Tom I,): 485-488
- 2014, Badania degradacji polisacharydów obecnych w roślinnej ścianie komórkowej za pomocą obrazowania ramanowskiego., 2014, 11-11
- 2014, Observation of changes in cell wall polysaccharides of radish during development., 2014, p. 193-193
- 2014, Principal component analysis of raman spectra applied to identifications of biopolymers in plant cell wall., 2014, p. 149-149
- 2014, Observation of differences in cell wall polysaccharides composition of carrot root different tissues., 2014, p. 29-30
- 2014, Influence of various concentrations of pectins and hemicelluloses on cellulose structure – apple cell wall., 2014, Chemicke Listy 108, p. 918
- 2014, Influence of various concentrations of pectins and hemicelluloses on cellulose structure – bacterial cellulose., 2014, Chemicke Listy 108, p. 918
- 2014, Preliminary studies of dietary fiber fractions from different fruits based on FTIR and multivariate statistical methods., 2014, Chemicke listy 108, p.911
- 2014, Connection of Raman microscopy and multivariate image analysis methods as a useful way to identification polymers in the plant cell wall., 2014
- 2014, Hyperspectral imaging in identification the plant cell wall polysaccharides., 2014, Chemicke Listy 108, p.911
- 2014, Determination of conformational changes in the gluten structure after addition of dietary fibre by using FT-Raman spectroscopy., 2014, P1.9
- 2014, Classification of dietary fiber fractions from different sources based on FT IR and hierarchical cluster analysis., 2014, 45-46
- 2014, Imaging of polysaccharides in the tomato cell wall with Raman microspectroscopy., Plant Methods, 2014, 10:14(doi:10.1186/1746-4811-10-14): 1-11
- 2013, Mikroskop Ramana jako narzędzie do badania struktury roślinnych ścian komórkowych owoców i warzyw, 2013, 61-61
- 2013, Study on spatial distribution of polysaccharides in plant cell wall by Raman microscope, 2013, 105-105
- 2013, Spatial distribution of polysacccharides in plant cell wall of vegetables and fruits, 2013, 41-41
- 2013, Biospeckle application for monitoring of pre-harvest apple development, 2013, 13-14
- 2013, Raman microscope as a powerful tool to obtain images of spatial distribution of plant cell wall components, 2013, 20-20
- 2013, Use of FT-IR spectra and PCA to the bulk characterization of cell wall residues of fruits and vegetables along a fraction process, Food Biophysics, 2013, 829-42
- 2013, Study on spatial distribution of polysaccharides in plant cell wall by Raman microspectroscope, 2013, 80-80
- 2013, Changes of cell wall material composition during apple development, 2013, 64-64
- 2013, Prediction of the optimal apple harvest window using biospeckle method, 2013, 30-30
- 2012, Usage of raman microspectroscopy for identification of plant cell wall polysaccharides, 2012, 52-52
- 2012, Chemometric study of cell wall composition of different vegetables, 2012
- 2012, Pre-harvest monitoring of apple fruits development with the use of biospeckle method, Scientia Horticulturae, 2012, 14523-28
- 2012, Wykorzystanie spektroskopii wibracyjnej w badaniu ścian komórkowych warzyw i owoców, 2012, 28-28
- 2011, Sensing the structural differences in cellulose from apple and bacterial cell wall materials by Raman and FT-IR spectroscopy, Sensors, 2011, 115543-5560
- 2011, Mass-spectrometric investigation of silver clusters, Acta Physica Polonica A, 2011, 119(6): 1012-1017
- 2011, Crystallinity and nanostructure of cellulose from different sources, 2011
- 2011, Assessment of cellulose structure from apple and bacterial wall materials by Raman and FT-IR spectroscopy, 2011, 62-63